Dobrote - vabilo na Ptuj

Na PTUJ – v mesto stoterih dobrot!

Ptuj - zakladnica tisočletij, Ptuj - mesto-muzej, Ptuj - mesto stoterih obrazov, Ptuj - zakladnica dobrega počutja, Ptuj – zakladnica poletne festivalske vročice …. Ptuj – starosta slovenskih mest…

Celo vrsto nazivov so v preteklosti različni poznavalci dali imenu starodavnega mesta ob Dravi. Vendar v resnici noben od teh tako mesta samega kakor mesta v povezavi z njegovim okoljem popolno in pravično ne opiše.

Seveda, za vsakega je njegov domači kraj najlepši. Da je za nas Ptuj najlepše mesto na svetu, je tako razumljivo. Posebno težo pa seveda imajo mnenja poznavalcev od drugod, tudi od daleč. In ta o Ptuju vse glasneje govorijo v superlativih.

Najprej so očarani nad tem, kako Ptuj na vsakem koraku preseneča. Sprehod po mestnih ulicah pogosto da občutek, da se je čas ustavil stoletja nazaj. Še močnejši je ta vtis ob obisku mogočnega ptujskega gradu, nekdanjega dominikanskega ali še aktivnega minoritskega samostana, cerkve sv. Jurija… Pravo potovanje skozi čas dopolni ogled arheoloških zbirk ali katerega od izjemnih mitrejev…

In ko so poti po mestnem jedru in bližnji okolici mesta odkrite, se ponudi nešteto možnosti: deželica ob Dravi, na katero se odpre čudovit pogled z grajskih dvorišč, zgleda, kot da jo je prav premišljeno načrtoval res dober slikar. Pred očmi se najprej pokaže Dravsko polje – širna ravnina vse do Pohorja, ki daje občutek odprtosti. Haloze na njegovem obrobju so kot lepa obroba, v katero glavni je vstavljen izjemen biser - dobro vidna znamenita Ptujska Gora. Pogled na levo pokaže Ptujsko polje z Dornavo, Markovci, Moškanjci, Gorišnico…In potem mehki, s soncem obsijani griči Slovenskih goric, okrašeni s cerkvami – vse do Velike nedelje. Spodnje Podravje ali – kot radi tudi rečemo – Ptujsko je to. Dežela pridnih, veselih in prijaznih ljudi. Kar pregovorno radodarnih.

Spodnje Podravje ali – kot radi tudi rečemo – Ptujsko je to. Dežela pridnih, veselih in prijaznih ljudi. Kar pregovorno radodarnih.

Prisrčno dobrodošli na Ptuj!

Sonja Brlek Krajnc,
direktorica podjetja Ptujske vedute, d.o.o., Ptuj